viadanza dansreizen naar Havana, Cuba Terug naar de index van viaDanza salsa dansreizen naar Cuba
over viadanza het reisprogramma salsa cuba infos hotels prijzen en kalender online boeken contact
 

 

   

Oorsprong van de salsa - Cuba, Puerto Rico, New York

De Cubaanse Salsa, dat zich kenmerkt door ingehouden pasjes, komt rechtstreeks voort uit een Afrikaanse slavendans.
In de 15 eeuw werd Cuba door Spanje gekoloniseerd. De oorspronkelijke bewoners, de Indianen, waren niet geschikt voor het zware werk.
Naar aanleiding hiervan haalden men sterke zwarte slaven uit Afrika.
Tijdens de maandenlange verscheping, zongen en dansten de slaven zo hard mogelijk om het monsterlijke gebrul van de zee te overstemmen, zodoende ook de bovennatuurlijke krachten tot bedaren te brengen.
De voeten van de slaven waren echter met ijzeren ringen geketend waardoor ze slechts kleine schuifel pasjes konden maken. De hieruit voortkomende ingehouden pasjes zijn kenmerkend voor de Cubaanse salsa.

New York, vijftiger jaren: Een nieuwe sound bezielt de mensen in de Clubs

Alles begon in de jaren vijftig en zestig.  Cubaanse emigranten strijken in neer in New York en brengen hun muziek mee. Vooral de Mambo, Cha-cha-cha . Son en Rumba. Niet lang daarna komen de Puerto Ricanen naar de Big Apple. Ook zij hebben hun instrumenten en muziek bij zich. Te herkennen aan het geluid van Plena, Bomba en Pachanga.
Het is onvermijdelijk dat deze
twee muziekstromen niet lang daarna samengevoegd worden in de nachtclubs van New York. Zoals in hotspots als “The house of Mambo” of het legendarische “Latin Quarter” Hier vermengden zich de ritmes vanuit Cuba en Puerto Rico, samen met invloeden vanuit Venezuela, Colombia, Panama en de Noord Amerikaanse Jazz.

De saus druipt
Snel werd deze muziek salsa (saus) genoemd. Naamgever was de legendarische Willie Colón van de platenmaatschappij “La Fania”.
Aangenomen wordt dat de naamsbekendheid gekomen is door de toenmalige “Son” hit "Échenle salsita"

Salsa "en todo el mundo"
Vanaf het begin een zegeronde. De salsa verovert eerst Noord Amerika en daarna geheel Latijns Amerika. Vervolgens stak het de oceaan over naar Europa en vervolgens over naar wat nog rest in de wereld. Van Honolulu naar Vladiwostok, van Kaapstad naar Helsinki: Miljoenen aanhangers dansen, horen en genieten wereldwijd van deze eigenaardige muziekstijl.

De Salsa leeft
Sindsdien ontwikkelt de Salsa steeds mee. Nieuwe Salsa stijlen ontstaan, nieuwe dansrichtingen komen erbij.

Het wonderlijke is, dat tot op heden zo goed als geen andere muziek richting, met zoveel facetten, stijlen en ontwikkelingen, bestaan zoals bij de salsa!